Brødrene Frederiksen
optagelser fra 1982-1987.
I 1975 tog Niels Jørn Østergård fra Spillemandsmuseet i Rebild til Als i Østhimmerland for at lave indsamling. Herunder blev han bekendt med de to brødre Chresten og Peter Frederiksen, og han lavede i 1980’erne flere optagelser med dem, ligesom de blev involveret i arbejdet på museet, bl.a. efterårsseminaret 1982. 1 1983 gav det anledning til en radioudsendelse med Frederiksens Orkester – FB 04/05.
På denne CD høres en række optagelser fra 1982, 1985 og 1987 med Chresten og Peter Frederiksen, hvor de begge blæser trompet, små polkaer, valse og marcher, som blev brugt på egnen, når der var byfest, sammenkomster og til morgenmusik. Desuden høres en samtale med Niels Jørn Østergård.
Chresten og Peter var sønner af den navnkundige spillemand Jens Frederiksen fra Als – beskrevet i hæftet Nordjysk Folkekultur nr 2 fra 2001, med spillemandsmusik komponeret af Jens Frederiksen, musik som i øvrigt kan høres på CD’en Traditioner mødes med Rebild Spillemændene fra 2001.
De to brødre var født og opvokset i Als, hvor de boede. Chresten Frederiksen (19051994) var murer, spillede trompet og violin. Peter Frederiksen (1912-1991) var tømmermester i Als, spillede trompet og violin. De fik musikken ind med modermælken og lærte at spille af deres far. Efter farens død var de med til at føre musikken videre i lokalsamfundet. De kom ikke meget udenfor Als, men Frederiksens Orkester levede videre fra 1950’erne og langt op i 1980’erne. Orkestret deltog fast i den årlige strandfest, spillede til mange pensionistfester, og de to brødre har stået for utallige morgenvækninger ved sølv og guldbryllup. Med i orkestret var gennem mange år Tage Sauer (1906-1984) på violin og saxofon, frisør og født i Hadsund, samt Finn Christensen (1928), bager i Als, og endelig Jens Frederiksen (1927) på bas, maler og søn af Frederik Frederiksen og dermed barnebarn af den gamle Jens Frederiksen.
Jens Frederiksen (1854-1943)
Jens Frederiksen fra Als, Østhimmerland, hører til en af Nordjyllands mest navnkundige spillemænd. Han bevarede gennem hele livet glæden ved den folkelige musik og dans, og bidrog til en hel egns kulturliv, som musiker, komponist, indsamler og underviser. Han voksede op med spillemandsmusikken fra barn af, spillede til bal som 15 årig, og fik siden musikuddannelse som regimentsmusiker i Viborg.
Jens Frederiksen leverede en stor del af musikken på egnen. Han spillede på markeder, og til private fester i storstuer på gårdene. Han havde det princip, at han spillede til om morgenen ved kirketid. Så holdt han op, ellers ville de blive ved at feste i flere dage. Udover spillemandsmusikken, spillede han også lettere underholdningsmusik og klassisk musik i et 20 mands stort orkester. Rammerne om disse musikalske aktiviteter var bl.a. afholdshotellet og badehotellet.
Jens Frederiksen underviste en stor del af egnens unge i musik, hvoraf mange kom med i hans orkester. Det blev sagt om ham, at han lærte hele Als sogn at spille. Han lånte dem penge til at skaffe instrumenter fra Tyskland. Han indsamlede og noterede melodier fra andre spillemænd, og komponerede selv melodier og stemmer, over 50 melodier blev det til, især polka, vals, mazurka og marcher. Hvis der var en sang, der var populær, lavede Jens Frederiksen tit en ekstra repetise til den, så den kunne bruges til dans.
Jens Frederiksen havde 8 sønner og 1 datter. Alle sønnerne skulle lære at spille. Først skulle de lære blæseinstrumenter at kende, alle former for horn: trompet, tenorhorn, althorn, tuba, senere begyndte de med violinen. Når de alle spillede til dans, så spillede de den sidste time udelukkende blæsermusik. Jens Frederiksen havde arrangeret musik for 10 blæsere.