Folkemusikarkivets materialesamling.
Museum Rebild og Folkemusikarkivet har som opgave at formidle den musikalske folkekultur til alle interesserede. Det vil ske ved dels at give adgang til de relevante databaser med registreringer af arkivets indhold, men også udvalgte materialesamlinger på hjemmesiden. Det er en løbende proces, efterhånden som de forskellige sagsgrupper bliver gjort klar til formidling og søgning. Der vil efterhånden blive mulighed for at søge på registranter, artikler, nodesamlinger, lydoptagelser, videofilm m.v. I forbindelse med digitaliseringsprojektet, bliver registranterne fra dette projekt tilgængelige, se opslaget med digitalisering. Brugen af arkivet og den formidlingsmæssige tilgængelighed, vil følge gældende arkivregler, med hensyn til persondata, projektbearbejdning og klausuleringer. Museum Rebilds personale vil vejlede i de enkelte sager. Materialesamlingen på hjemmesiden er dog frit tilgængelig for alle.
Fra Materialesamlingen er følgende tilgængelig, med mulighed for søgning:
- Foreningen For Musikalks Folkekulturs materialebreve 1984-1993.
Foreningen blev stiftet 1984, og havde bl.a. som formål at formidle nordjyske folkemusiktraditioner. Grupperende sig omkring: sagn og beretninger, viser og sange,dansetradition og spillemansmusik. Det blev til en lang række artikler der udsendtes pr brev to gange om året. Disse artikler er lagt ind på hjemmesiden, og ved et tryk på det enkelte ark, forstørres det og kan læses.
Fra 1993 og frem er foreningens formidling samlet omkring tidsskriftet, ”Nordjysk Folkekultur”, der er kommet løbende med forskellige intervaller. Det inderholder større bearbejdede artikler. De sidst udkomne indeholde resultater af indsamling omkring vesthimmerlandske spillemænd og deres musik. På hjemmesiden en fortegnelse over de udkomne numre, og indholdet i de enkelte hefter. Som medlem af Foreningen får du tilsendt hefterne når de udkommer, se nærmere på opslaget om foreningen Nordjysk Folkekultur. En række ældre hefter sælges forsat i arkivet bogbutik (se denne). - Bjerregård registranten.
Ditlev T.S. Bjerregård (1852-1916). Kendt for sin musikskole og som udgiver af en lang række nodesamlinger. Fra 1886 boede han i Kjellerup og etablerede her sin musikskole, hvor undervisningen primært foregik i vinterhalvåret. Musikvirkomheden blev udøvet i kombination med en musik-, gave og legetøjsforretning. Bjerregårds musikskole blev et tilløbstykke for vordende spillemænd, fra store dele af Jylland. Eleverne boede hos Bjerregård, hvor de fik undervisning, og for manges vedkommende i undervisningsperioden, som medlem af Bjerregårds store orkester på 10-12 mand. En række himmerlandske spillemænd fik undervisning i Kjellerup. Bjerregård blev kendt som komponist til et stort antal dansemelodier, og han udgav melodier i hæfter (eks. Baldanse), det første i 1878. I alt 76 hæfter kom der fra hans forlag, med omkring 900 numre, arrangeret for 9 stemmer. Bjerregårds melodier blev populære i vide kredse, måske også medvirkende at det var meget melodiøse kompositioner, der appellerede til mange spillemænd. Han kunne i en udsendelse, (kom to gange om året) sende til 600 abonnenter. I vores gennemgang af utallige nodesamlinger, vil der næsten altid være Bjerregårdhefter. Arkivet indeholder et stort udvalg af Bjerregård udgivelser (se registranten). Dog mangler vi mange af de første årgange o. 1878 – 1890, så skulle der være nogen der har disse tidlige hefter er vi meget interesseret. Bjerregård skrev selv noderne på særligt papir og med særligt blæk, som det udtrykkes i omtalen af ham. Noderne blev trykt på Bachhausens bogtrykkeri i Viborg som stentryk. Bjerregård forestod selv udsendelsen af nodehefterne.
Kilde: Bjerregård Fondens hjemmeside/Bo Skjærbæk.